Plavení slonů

Zážitek s tlustokožci na Cejlonu

Ostrov Cejlon fascinuje návštěvníky z celého světa. Na rozloze menší než Česká republika se nachází deštné pralesy, vysoké hory, slunné pláže i přírodní rezervace připomínající africké safari.  Tuto zemi, kromě těžko uvěřitelných 20 milionů obyvatel, obývá nesčetné množství živočichů, rostlin a rekordní množství endemitů. Zvířetem pro Srí Lanku nejtypičtějším je ale bezpochyby slon. Konkrétně jde o slona cejlonského, který je jedním ze tří poddruhů slona indického (ten s menšími uši). Po Srí Lance jich pobíhá něco okolo 5000, což je téměř čtvrtina všech žijících slonů indických na světě.

/uploads/media/91/1sfwb89419.jpg/
 

                Pro běžného turistu se naskytuje více možností jak se s těmito stvořeními setkat. Například úplný neznalec se může nechat zlákat na předraženou projížďku na hřbetu často zuboženého zvířete sloužícího k obživě nějakého vychytralého místního. Tyto případy naštěstí s přehledem převyšuje množství slonů žijících v rezervacích či sirotčincích. Rezervace nabízí nejautentičtější pohled do života divokých slonů. V parcích jako je Yala National Prak nebo Uda Walawe jsou k vidění sloní rodinky zasazené do nádherných přírodních scenérií. Při takové návštěvě však potřebujete trochu štěstí a trpělivosti, jelikož rezervace nejsou žádné zoo, zvířata se pohybují zcela volně a často z dohledu turistova oka.  A tak pokud hledáte o něco bližší kontakt s těmito tlustokožci, pak se Vaše sny mohou splnit v jednom ze sloních sirotčinců, které se na Cejlonu nacházejí.

/uploads/media/91/wv25l6oo5h.jpg/
 

/uploads/media/91/syn0dfwau0.jpg/
 

                Pravděpodobně nejznámějším sloním sirotčincem je Pinnawala. Toto zařízení se již od roku 1975 ujímá nemocných, starých či zraněných slonů a dává jim tak šanci na další život. Postupem let se řady zachráněných zvířat značně rozšiřovaly a dnes se zde nachází více než 70 slonů, z nichž se někteří narodili už v zajetí. Areál je značně rozsáhlý a uzpůsobený dychtivým turistům, kteří jsou zvyklí na prostředí evropské zoo. Zásadním rozdílem je ale fakt, že většina zvířat se pohybuje v rozsáhlých výbězích bez plotů a v těsné blízkosti lidem. Troufám si ale tvrdit, že největší atrakcí, i pro slony, je každodenní plavení v blízké řece Ma Oya. K tomuto řečišti vede cesta přes hlavní silnici a ulicí plnou obchodů a kaváren. To však není pro Pinnawalské stádo žádný problém. Stačí hrstka pracovníků, kteří dají signál autům, rikšám, cyklistům a kavárníkům, že se sloni blíží. Zvířata se pak s vidinou vytouženého osvěžení cpou jeden přes druhého úzkou uličkou vedoucí k vodě.
/uploads/media/91/xj0p4602tb.jpg/
 

/uploads/media/91/g8rplitaoi.jpg/
 

                Desítky slonů se nakonec rozběhnou do širokého okolí, ale z nějakého nezasvěcenému pozorovateli nevysvětlitelného důvodu z nich žádný neuteče. Samotný pohled na tato majestátná stvoření užívající si slunného dne v nedotčené krajině je dechberoucí. Sílu tomuto zážitku nejspíš dodává i vzácnost, se kterou se ve spojení s tímto ohroženým druhem setkáváme velmi často. Naštěstí, možná i díky turismu, se na Srí Lance objevuje čím dál více míst jako je Pinewalla a mnohé rezervace, které úspěšně bojují s úbytkem sloní populace. 

/uploads/media/91/5axaw2tem1.jpg/
 

Klára Djemel

+420 214 748 364 /

klara.djem@gmail.com

Profil

Komentáře