Líbání

Když se definice krásy rozpouští ve stavu beztíže.

Ač by se mohlo zdát, že se jedná o pouhý dotek rtů, špičky jazyků z líbání učiní něco, co v přírodě jen těžko hledá konkurenci. Všichni přeci známe onen magicky zázračný účinek, který může být tak silný, že dokonce dokáže proměnit žábu v krásného prince či probudit šípkovou Růženku. Vášnivý polibek jednoduše zvýší krevní tlak, zrychlí tep, vyšle srdce na běžeckou trať a rozproudí krev tak, že dokáže přivést k životu i mrtvého. Není v našem zájmu, abychom zde rozebírali mnoho různých druhů líbání a polibků, protože pouze jeden má v moci dávat všemu novou perspektivu, být jako injekce s těmi nejžádanějšími vedlejšími účinky. 

Anatomickou juxtapozici dvou orbicularis oris muscules ve stadiu kontrakce (Henry Gibbons) vědci prostě považují za sociální konstrukt společnosti, jenž je absolutním zrušením osobních proxemických zón a taky způsobem, jak posoudit kompatibilitu potenciálního partnera (při líbání se dá zjistit celá řada informací včetně zdraví a hormonálního stavu protějšku), romantici naštěstí vnímají v mnohem poetičtějším světle, dokonce snad zahalené jakousi elektrizující aurou. Líbání je prvním krokem na milostné pouti, ale též lodí, na níž snadno odplujeme do jiné dimenze, do sfér vzájemnosti, která rozechvívá celá naše těla stejně jako niternou božskost, hvězdný prach. Universum kdysi vydalo tón, aby našeho času mohly být složeny milióny romantických písní, při nichž nejeden ústní gurmán chytne slinu, o kterou se touží podělit. Marvin Gaye - Let's Get It ON - toť jedna za všechny, jež vyvolává touhu ochutnat skrze tento specifický projev náklonnosti planoucí vášeň duše.

Líbání se hodí do každého počasí a jako takové nevyžaduje deštník ani pláštěnku. I proto na rozdíl od jiných potěšení, která jsou výsadami členů elitářských klubů, líbání je dostupné i nejprostším lidem. Jelikož je zcela nemožné jej bez povšimnutí ošidit, lze v něm tedy najít pravdu, a té se samozřejmě vždy báli - stejně jako svobodné vůle - církevní hodnostáři jako čert kříže, tudíž byla období, kdy i v manželství francouzský polibek byl považován za závažný hřích. O něco více přívětivěji, stále ne však dostatečně, k líbání přistupovali američtí cenzoři, jimž ve střižnách pod nůžkami končily záběry filmových hvězd, jejichž smyslnost se nesměla dostat na plátna a před zraky polibkuchtivých diváků. I přese všechny snahy si ale základní vyjádření naší svobody, jímž líbání bezpochyb je, razí vlastní cestu historií i přítomností a o jazyk opírá otázku: Víš, jak sladký a úžasný život se mnou může být?

Přiznejme si na rovinu: večeře, růže, svíčky a vonné tyčinky nestačí věčně. Nechala by se snad romantika připravit o své vyvrcholení? Byl by bez polibku první máj ještě lásky čas? Platily by vůbec při obřadu pronesené manželské sliby bez hubičky jako stvrzení svazku? Receptory slasti v našich ústech a rty stokrát citlivější než jiná místa na našem těle odpověď znají.

NEBE NEBO

Komentáře