Nemáte co číst? Vyrobte si vlastní časák

Praha má konečně také svůj zine fest. První ročník úspěšně proběhl pětadvacátého dubna v Kokpit Café.

Pokud jste se minulou sobotu vyskytovali poblíž Malostranské a měli jste pocit, že potkáváte samé zajímavé lidi, je dost možné, že to byli návštěvníci prvního ročníku Prague Zine Festu. Jejich kroky nejspíš směřovaly do budovy bývalé tramvajové trafostanice, kde festival malonákladových publikací probíhal celý den. K vidění tu byly práce pětadvaceti vystavujících autorů, kteří se díky osobní účasti stali zároveň průvodci a prodejci svých podomácku vyráběných časopisů. A nejen to. Po skončení výstavy následovala hudebně nabitá afterparty.

/uploads/media/63/drv5oyzy1m.jpg/
 

Když už mluvíme o zinech, pojďme si říct, co to vlastně je. Jedná se o zkratku slova fanzine, tedy fanouškovského časopisu. Právě fanoušci v nejrůznějších oborech ziny nejčastěji vydávají – ať už se jedná o sportovní nadšence (například fotbaloví hooligans) nebo milovníky nejrůznějších hudebních žánrů (punk, metal atd.).

„Můžou to být také školní časopisy, cestovatelské fotoziny, fotografické a experimentální ziny, přes publikace zaměřené na typografii, ilustraci a komiks po ziny reflektující hudební žánry, či různé komunity,“ dodává jeden z organizátorů Vítek Jebavý.

/uploads/media/63/sqs17at3ld.jpg/
 

Industriální a ponurý vzhled chátrající budovy, kde příležitostně funguje Kokpit Café, skvěle dokresloval umělecký charakter celého festivalu. Atmosféru proto v prvním patře zpříjemňovala hudební dvojice Joska a Kiki a pro ty, kterým se nechtělo slunečnou sobotu trávit celou dobu v chladných a tmavých prostorách, byla otevřená střešní terasa. O jídlo a občerstvení se postaraly holky z Ne hladu a kluci z Hot God.

/uploads/media/63/okloiavlaw.jpg/
 

Zlatým hřebem večera byla samozřejmě afterparty, kde jako první zahrála skvělá indiefolková formace J & Cold Cold Nights. Po nich nastoupili známí letenští pankáči Wilde Tides, kteří dostali publikum doslova do varu. Z pogujícího kotle, který se vytvořil pod pódiem, měli členové kapely velkou radost: „Vy jste všichni tak mladý a krásný, takže tuhle písničku věnuju všem lidem, který jsou hnusný a starý – jako já!“ vzkázal fanouškům Jakub Kaifosz, frontman skupiny, kterou vystřídalo několik djs.

Organizátoři Vítek Jebavý s Martinem Petříkem se rozhodli festival uspořádat hlavně proto, že žádná podobná akce (v tomto rozsahu) v Česku zatím neproběhla. Pražský zine fest byl sice o něco skromnější, než podobné akce třeba v Berlíně, Chicagu nebo Londýně, o to víc zde ale bylo vidět nadšení pro věc. Podle jejich slov je příjemně překvapilo, kolik přišlo návštěvníků a plánují další ročník.

/uploads/media/63/9cprxazqvz.jpg/
 

Jediná věc, která by se dala pořadatelům vytknout, je možná až přílišná uzavřenost a cílení na malou a specifickou skupinu lidí. To se sice jeví logicky vzhledem k celkovému charakteru zinů, ale proto, aby se z ní stala akce stejného významu jako například v již zmíněném Berlíně, bylo by potřeba nalákat i více lidí mimo „obor“ a spřátelenou komunitu.

/uploads/media/63/fhahqd22u6.jpg/
 

Pokud ale i vám nevadí punkové prostředí, máte rádi design, výtvarné umění, fotografie, netradiční obsah časopisů nebo třeba vůni papíru a barev, a chcete potkat fajn lidi, tak se určitě stavte příští rok!

Adéla Davidová

Komentáře