Vyměnil bych vás za uprchlíky

„Myslet dokáže jen velmi málo lidí, ale názory chtějí mít všichni.“ Arthur Schopenhauer

V první řadě nutno podotknout, že článek píši za sebe a je možné, že se mnou část redakce nesouhlasí, proto bych byl nerad, kdyby byl považován za flogový manifest. Nechci Flog nijak politicky či sociálně vymezovat, nicméně jsem donucen takto vymezit alespoň sebe a doufat, že někteří nebudou má slova brát jako egoistický paskvil sluníčkového šéfredaktora, ale budou schopni zamyslet se nad textem samotným.

V posledních dnech se na facebooku frekventovaně setkávám s nenávistnými posty a komentáři adresovanými uprchlíkům, kteří pomalu ale jistě míří do České republiky. Posty strachu a agrese. Nejprve bych si rád probral, kdo je většinou autorem nejagresivnější formy odporu. Já se skutečně nebojím, že by mi příchozí uprchlík vyfoukl místo ve škole a začal za mě přednášet tvůrčí psaní. Nemyslím, že by v následujících měsících měl autory Flogu revidovat Al Bambam z Afriky, protože nám vláda odebere projekt a vloží ho do rukou uprchlíkům. Ne, toho se nebojím. Ale pokud máte základní vzdělání a Al Bambam dokáže vyložit náklad brambor rychleji než vy, nedivím se, že máte takový strach o své pracovní pozice. Nebojím se ani vzdělaných uprchlíků, že by vytlačili naše vysokoškolské kantory, naopak bych rád na přednáškách poslechl jejich poznatky a informace, jak těžké je vůbec vycestovat z válečné zóny. To je první skupina, nevzdělaná, která se bojí, že pracovitější skupina uprchlíků zaslouženě vyfoukne jejich důležité pozice. Já bych raději zaměstnal pracovitého Afričana než líného Čecha, který místo toho, aby se v práci snažil a stal se důležitým členem týmu, brání svou pozici zuby a brekem, že ho vláda nepodpoří. Co se sociálních dávek týče, nejvíce nadávají ti, kteří dle mého názoru až tak převratné daně neodvádějí, aby mohli tvrdit, že budou uprchlíky živit ze svého.

/uploads/media/8/1fbcx9kdm0.jpg/
 

Druhá skupina – hloupé děti. Vždy mě mrzí, když někoho musím cíleně nazvat hloupým. Nahradím to slovo tedy slovem „nevzdělaný“ nebo „neinformovaný“. Může mi, prosím, někdo vysvětlit, jak může mít třináctiletá holka jasno v uprchlické krizi? Rád bych viděl svět taky tak jednoduše. Naučili jste prostě děti, že nenávist nejen že není trestána, nebo globálně odsouzena, ale že je vlastně v módě. Mít politický názor je v módě. Nesouhlasit s vládou je v módě. Nenávidět zemana je v módě. Tvrdit, že jste Zemana sice nikdy neměli rádi, ale teď s ním souhlasíte, když odsoudil uprchlíky, je v módě. Vlastně nemusím ani na internet chodit, abych odhadnul, co od vás zase zjistím. Zatímco dřív se nadávalo do zaslepenců těm, kteří poslušně hltali večerní zprávy na ČT1, nyní bych tak nazval všechny, kdo se proti nim radikálně staví. Svět se nedá rozdělit na pravdu a lež, tak už to, prosím, pochopte.

„Myslet dokáže jen velmi málo lidí, ale názory chtějí mít všichni.“ Arthur Schopenhauer

Třetí skupinu tvoří vzdělaní jedinci, kteří se snaží své poznatky podložit fakty, neustále na fb sdílejí videa starého intelektuála, který si hraje s kulatými žvýkačkami, aby na nich vysvětlil špatnou migrační politiku. Kdyby raději ty žvýkačky rozdal uprchlickým dětem. Vynikají ve vyhledávání fotek, článků a reportáží, kde se uprchlíci mlátí klacky po hlavě, převracejí auta, odmítají humanitární pomoc červeného kříže nebo si stěžují na svoje podmínky se sluchátky na uších. Většinou jim jedinci s jiným názorem odpoví videi, kde uprchlíci slzí vděkem, otevírají se náklaďáky plné mrtvých těl nebo fotkami utopených dětí. A takhle by to šlo donekonečna. Každá strana má svoje videa, svoje fotky, svoje články, dneska si prostě každý názor najde svoje mediální zastání. Když já nyní píšu článek pro uprchlíky, někdo jiný, klidně v naší redakci, píše článek o ekonomických migrantech.

/uploads/media/8/csi93w8cya.jpg/
 

Osobně se ale vždy nejvíce pobavím u skupiny politických konspirátorů. Uprchlická krize je uměle vyvolaná a má konkrétní cíle. Vláda chce, abychom bojovali mezi sebou. A podobně. Co to sakra je? To jako nejste schopní na plnou hubu říct, že se prostě bojíte uprchlíků a že je tu nechcete? Tak jste se rozhodli místo sociální krize bojovat proti nějaké politické manipulaci? Jako že vláda jednou chce, abychom je měli rádi, jednou chce, abychom je nenáviděli a potřetí je jim to vlastně jedno, hlavně že si vydělají. Na čem si vydělají? Korupce ve vládě je spojená s hodně věcmi, ale nemyslím si, že by byla hnacím motorem uprchlické krize. A jestli u nás někdo zbije nebo zabije uprchlíka, nebude to žádnej iluminát, ale normální zabedněnec.

Jak jsem už zmiňoval, svět nejde dělit na pravdu a lež, ani na dobro a zlo. Rozhodně ne podle náboženství, regionu, barvy pleti, nebo jakýkoli jiný věci, který se dnes tak bojíte. Pokud Al Bambam někoho znásilní, bude to ON, kdo něco provedl, stejně jako Češi v našich věznicích. Nebude to Afrika, Islám nebo cigán, kdo to udělal. Bude to Al Bambam, nic víc ani míň. Proč na základě videa s nevděčnými uprchlíky jste ochotní odsoudit několik miliónů lidí, kteří se jim podobají? Proč posloucháte Konvičku s jeho vyloženě xenofobními názory, které maskuje za politickou agitaci?

Jak mohl proběhnout holocaust? Proč to sami Němci nezastavili? Pro dnešní generaci nepochopitelné. Paradoxně. Němci prostě měli pocit, že to není jejich problém. Možná někoho litovali, ale přeci s tím nic nemůžou dělat, nebo ne? A co ty? Je ti líto utopených uprchlíků? Zastavil ses u článku o náklaďáku plným mrtvých lidí? Jejich chyba? Není tvůj problém? Hlavně, když budeš mít pohodlí? Když nebudeš muset poslat o litr víc na jejich záchranu? Kéž by tak zůstali ve svých zemích a sejmula je mina?

/uploads/media/8/oqjdjemmb7.jpg/
 

Jsou nevděční? A co ty? Chtěl bys bydlet ve stanu 4x4 metry? Že bys to zvládl, jo? Když ti dělá problém vydržet frontu na open card? Že bys byl rád za postel a teplé jídlo, když si tenhle článek čteš na Iphonu? Jo, já bych byl taky hero, já bych byl příkladný uprchlík, jako vy všichni. Všichni bychom zalezli do díry, co pro nás připravili a klaněli se za možnost najíst se, tak jako jste to určitě museli mnohokrát podstoupit…

Já na rozdíl od vás nepotřebuji webové články, názory politiků, analýzy diplomovaných učenců, pána se žvýkačkami, fotky rozbitých aut, fotky mrtvých imigrantů, grafy ekonomických migrantů, rezoluce OSN, názory EU, proslovy Merkelové, proslovy Zemana ani žádné jiné důkazy a názory.

Nepotřebuji nic pro to, abych věděl, že správné je člověku pomoci.

Nevím, jestli jsem jediný s citem pro přirozené právo, jediný se srdcem, ale jednoduše jsem ochoten riskovat zkázu ČR, zkázu sebe sama, abych pomohl lidem, kteří podle mě pomoc potřebují. A jestli mě někdy v budoucnu bude uprchlík znásilňovat do zadku a vy na mě budete volat, že jste mi to říkali, alespoň si budu moci v hlavě říct, že jsem se nepoddal strachu a nevzdal se svojí lidskosti. Nemusíte totiž vybírat mezi pravdou a lží, mezi dobrem a zlem, stačí si vybrat mezi sobectvím a otevřeností. Určitě je pohodlnější a bezpečnější uprchlíky nenávidět a odmítnout je. Mně to za to ale nestojí.

A proto bych vás vyměnil za uprchlíky. Protože vás se bojím víc.

 

Jakub Hrdina

+420 721 733 951 /

hrdina.jak@seznam.cz

Profil

Komentáře