Bilzerianovský recept na štestí

Říká se, že peníze lidi štastnějšími nedělají. Můžeme na tento výrok pohlížet jako na zaříkávadlo chudých, ale kus pravdy v sobě bezpochyby skrývá.

Vzpomeňte si například na sex symbol Marilyn Monroe, nedávno zesnulého komika Robina Williamse a spousty dalších, kteří se i přes pohádkové bohatství rozhodli dát životu výpověď. Je zde ale jeden muž, který nám už nějakou dobu (hlavně prostřednicvím sociálních sítí) dokazuje, že alespoň pro něj je hromada peněz vše, co člověk k štastnému životu potřebuje. A zástupy lidí po celém světě ho za to zbožňují.

Bilzerian k dosažení své slávy nepotřeboval pozornost médií. Nevybudoval světoznámou firmu applovského formátu. Nezahrál si pro diváka nezapomenutelnou roli ve filmu (ty co měl jsou na to až moc vedlejší). Nenazpíval song, který by ovládl hitpárády. Nevynalezl lék na ebolu a dokonce ve svých pažích ani nevynesl štěnátko z hořícího domu. I přes to všechno, co neudělal, je dnes fenonénem. Je to celebrita nové doby, která jako idol vygenerovala sama sebe přes svůj instagramový (@danbilzerian), později i facebookový profil. Autocelebrita.

 

Dan se věnuje výhradně jen svým koníčkům. Ty mu evidentně přinášejí zatraceně velkou satisfakci. Takovou, kterou cítí jiní bohačí, když rozšiřují pole své moci a prohlubují sféry vlivu. Baví ho hraní high stake pokeru, sbírání zbraní a zuřivé střílení do nevinné zeleniny, proháněnění jeho luxusních aut, adrenalinové sporty všeho druhu a v neposlední řadě samozřejmě fitness. Při těchto stoprocentně testosteronových zábavách 32letý boháč pózuje a vzniklé nevšední fotografie ze svého všedního života sdílí na instagram. Tam je obdivuje více než 7,9 milionu followerů.

/uploads/media/10/hkn3t7bvt0.jpg/

 

Nesmím opomenout jeden malý detail, který vlastně dělá Bilzeriana Bilzerianem. Během zmíněných aktivit ho vždy doprovází spoře oblečené dívky typu, jaký jsme zvyklí vídat na obálkách playboye. Bohužel ale ne u nás v obýváku. Dan nemá ve zvyku troškařit - tři najednou jsou nezbytné minimum. Zvládnout takové množství žen, to chce pořádné úsilí. Tím myslím hlavně organizační. Dan si to uvědomuje a proto nedávno prohlásil, že by se mu hodil takzvaný „bitch coordinator“. Výraz podle mě není nutno vysvětlovat. Ten by se přidal k týmu 20 lidí, kteří už pro něj v tuto chvíli pracují (včetně tří kuchařů). Když procházíte Bilzerianův instagramový profil, máte pocit, že celý jeho život jsou jedny velké prázdniny přerostlého rozmazleného děcka. Děcka, které nezná význam slova, že něco "nejde".

 

Kde na to všechno bere peníze? Bilzerian se narodil na jedničku s hvězdičkou. Jeho otec je velkým jménem na Wall Street, velice úspěšný a bohatý muž. Vzhledem k tomu, že strávil nějaký čas ve vězení, dá se tušit, že jeho obchodovaní si občas udělalo výlet mimo hranice zákona. Syn se vydal po vzoru otce také cestou byznysu a investování, i když podle všeho se nikdy nějak zvlášť nepředřel (zní to ovšem lépe, než kdyby uváděl, že nepracuje). Mimo to své finance rozmnožuje všelijakým hazardem, především pokerem. Sice není v jeho silách bezproblémově porážet hráče profesionální pokerové špičky, zato však v undergroundovém prostředí velice obratně obírá své kamarády s podobně přecpanými peněženkami, hollywoodské herce (Matt Dimon, Ben Affleck, Leonardo DiCaprio) a další celebrity. Letos si tak podle jeho slov přišel na 50 000 000$. Abychom mu ale ohledně profisféry zase tolik nekřivdili - v pár turnajích se umístil a může se pyšnit lichotivým titulem nejlegračnějšího hráče roku 2010. Pod hlavičku Bilzerian a hazard však spadá mnohem víc, než jen tato karetní hra. Údajně se prý vsadil, že přeplave jezero plné krokodýlů. Jindy zase, že skočí ze 30ti metrové výšky do vody. Vždy měl kuráž tyto výzvy splnit.  Odhodlal se dokonce i hodit nahou pornoheřečku ze střechy svého domu do bazénu. Vtipné na tom je, že jí u toho zlomil nohu. To ale odbíháme. Nejlepší sázkové „kapesné“ si vydělal, když se svým vozem 1965 Shelby Cobra závodil s kamarádem, vlastníkem Ferrari 458 a vyhrál. Tehdy si přišel na 380 000$, což je údajně největší suma, jaká kdy byla vsazena na automobilový sprint. Sečteno a potrženo, Dan dnes údajně (dost pravděpodobně i díky sponzoringu od tatínka) disponuje majetkem v hodnotě 100 000 000$ (tj. cca 2 500 000 000 Kč). S tím už se dá vyžít.


 

Vše však mohlo být jinak. Po dokončení střední školy (kde měl problémy s vedením, jelikož si tam s sebou jednou vzal zbraň, aby se pochlubil spolužákům) se rozhodl, že vstoupí do armády. Dokonce do jedné z nejuznávanějších elitních jednotek na světě – amerických SEALs. Absolvoval 500 dní neskutečně tvrdého tréninku, ale protože je to Bilzerian, dva dny před ukončením výcviku se pohádal s nadřízeným a musel si balit kufry. Jeho armádní kariéra byla u konce.
 

Danův dnešní životní styl však dává i takto statnému chlapíkovi zabrat. Nikdy nekončící party, na kterých mu nosem prolétnou hejna kokainových lajn smíchané s viagrou (jelikož žádná z jeho společnic nesmí zůstat neukojena) a nějakými těmi steroidy vyústily již ve tři infarkty. První dva hned po sobě. Tomu bychom se zvlášť nedivili u starého člověka, ale ve 32 letech je to na pováženou. Náš srdeční chabrus si z toho ale hlavu nijak zvlášť nedělá. Svědčí o tom i jeho bezprostřední poinfarktové tweety jako: „Going for a run, ill bet a million dollars I don’t die. Any takers?“ a „Guy just died in hospital bed next to me, WTF“ nebo „Just woke up. Docs think it was a minor heart attack or AGE. First thing I did when I got home was shower,& sex. Still have chest pain, gambling“.

 

Názory na Bilzerianovský kult se různí. Nekteří jsou jím poblázněni, obdivují jeho životní styl a chtěli by být jako on. Druhý tábor ho označuje za „netáhlo“, které akorát vysálo peníze z otce. Ať už tak či onak, já Bilzeriana uznávám za jeho schopnost užívat si života na 120% procent. Vytasil prostředníček na společenský stereotyp a řídí se sám sebou, svými tužbami a potřebami. Kolik takových lidí znáte?

 

Filip Čermák

+420 723 007 596 /

filip.cermis@gmail.com

Profil

Komentáře