Česko je na cestě nikam

Would you recommend this country to your friends aneb je Ovčáček další Caligula?

Včera jsem byl demonstrovat. Teda – byl jsem tam asi 10 minut, pak mě začaly bolet nohy, došly mi cigarety a blbý hlášky ke skandování. Pro Vaši informaci, nejdříve jsem křičel: „Volební právo ženám!“, pak „Dělníci, sjednoťte se!“ a na závěr „Zavřete všechny tělocvikáře!“

Za co jsem byl demonstrovat? Za to, abychom se měli všichni lépe. Za nic jiného. Máme se dobře? Má se vůbec někdo dobře? Pro sdělení správné odpovědi prosím vložte 15 korun, děkuji.

Žijeme v hrozné době. Všichni si myslí, že mají pravdu a chtěli by hned o všem rozhodovat. Když je nás hodně, tak přeci musíme mít pravdu, že jo? No, někdy v osmdesátých letech vydala kapela Bon Jovi album s názvem „100,000,000 Bon Jovi Fans Can't Be Wrong“. A právě neutuchající popularita této kapely, která patří hned vedle epidemie viru HIV a účesu Sagvana Tofiho k největším lidským katastrofám osmdesátých let, je nádherný důkazem toho, že se velká skupina lidí může mýlit. No a kdo se nemýlí? Václav Klaus, ale jinak se mýlí každý obyčejný smrtelník. A v téhle pošašené době dvojnásob.

Procházíme krizí liberální demokracie. V Čechách vládne bezvládí srovnatelné snad jen s dobou husitských válek. Prezidenta nikdo přes dva měsíce neviděl – zde si dovolím historickou analogii. Pan prezident se jako císař Tiberius stáhl na ostrov Capri, kde pomalu nemocný dožívá zcela odtržený od reality, zatímco se hradní mluvčí Caligula připravuje na uchopení moci a nastolení totální anarchie a sexuálních orgií. No a pokud si správně pamatuji ze seminářů římského práva, nastoupí po Cali-ovčáčkovi císař Claudius, vzdělaný, ale koktavý vědec, takže se toho Drahoše nakonec třeba stejně dočkáme.

Mezitím uplyne 15 let a pan premiér, který krásně naplňuje Masarykův sen o československém jazyku bude nadále vyjednávat podporu pro svou menšinovou vládu. Čau lidi, prečo ma neľubite?

A tak bezvládí a totální anarchie v Čechách pokračuje. Nikdo neví, kdo je u kormidla, ministryně obrany jmenuje psy čestnými generály a vedení NATO je nadšené, že generál Rambohafík souhlasí s rozmístěním protivzdušné obrany u Pelhřimova, hodný kluk!

Welcome to Czechia, please rate your stay on Booking.com. Would you recommend this country to your friends?

Společnost je rozdělená na dva nesmiřitelné tábory. Jedna skupina věří, že zachrání demokracii, když denně posdílí nejméně osm citátů Václava Havla, následně se diví, že to nezabralo srkajíc u toho madlové mléko (intermezzo – real talk lidi, kde mají mandle bradavky?). Druhá skupina jsou taky idioti.

A nebo se mýlím. Mýlím se? Zřejmě ano, objektivní pravda totiž neexistuje. Existují jen fakta. A co jsou to fakta? Zde Vám nabízím na ukázku tři fakta pro snadnější pochopení:

1) Merkur je planeta nejblíže Slunci.

2) V roce 1984 proběhly v Los Angeles letní olympijské hry.

3) Poslanec Ondráček mlátit bezbranné lidi, nestydí se za to a proto je kretén.

Fakta je nutné ověřovat. Jak? Díky úchvatným inženýrům ze Silicon Valley máme v kapse dokonalý počítač, mnohonásobně výkonnější než všechny počítače NASA, které dostaly člověka v roce 1969 na Měsíc a díky kterému máme přístup k téměř k jakékoliv informaci, kterou lidstvo za celou svou existenci zvládlo vyprodukovat. Cokoliv se dá ověřit či dohledat. Nicméně, nač využívat plný potenciál těchto dokonalých strojů, když si raději můžete na svém iPhonu pouštět v tramvaji porno.

Žijeme v divné době. Moc divné. Nic se nemění, všechno stagnuje a k objednání hrnku kafe pomalu potřebuji maturitu z italštiny. Nikdo nikomu nevěří. Všechno jsou lži. Naděje umírá.

V roce 1985 vydala americká skupina Talking Heads album Little Creatures – tuhle skvělou nahrávku, která je právem považovaná za jedno z jejich nejlepších alb, uzavírala skladba Road to Nowhere – tedy, Cesta nikam. Ač má písnička radostnou melodii, tak text je ve skutečnosti o blížící se nevyhnutelné apokalypse. A tak jako album Little Creatures, i tahle písnička uzavře můj text. Jsme totiž skutečně na cestě nikam.

We're on a road to nowhere, come on inside.

Takin' that ride to nowhere, we'll take that ride.

Maybe you wonder where you are, I don't care!

Here is where time is on our side, take you there.

We're on a road to nowhere.

Komentáře